Hvala na poverenju.

Trenutno nemamo podatak.

OŠ Kralj Petar Prvi

Osnovna škola Kralj Petar Prvi nalazi se između Saborne crkve i Kalemegdana i projektovana je 1906. godine. Ova škola je delo najmlađe žene arhitekte u Srbiji, Jelisavete Načić, koja ju je projektovala u svojoj 23. godini, i predstavlja ukras školske arhitekture. Škola je osnovana daleke 1718. godine, pa predstavlja ujedno i najstariju školu u Srbiji. Zgrada škole je pod zaštitom države, zavedena pod rednim brojem 1.

Trenutno nemamo podatak.

Crkva Svetog Prvomučenika Stefana

Crkva Svetog Prvomučenika Stefana, poznatija kao Lazarica, nalazi se u centru današnjeg Kruševca, a podigao ju je, najverovatnije između 1377/1378. i 1380. godine Knez Lazar kao pridvornu crkvusvoje novosagrađene prestonice, Kruševačkog Grada. Ima osnovu trikonhosa, a njena spoljašnjost je urađena na vizantijski način, naizmeničnim ređanjem reda tesanika i tri reda crvene opeke. Crkva, zajedno sa Ravanicom, predstavlja svojevrstan početak Moravskog stila i pripada građevinama sažetog tipa.

Trenutno nemamo podatak.

Manastir Vujan

Manastir Vujan sa hramom sabora svetog arhangela Gavrila - Manastir Vujan, manastir Srpske pravoslavne crkve Manastir Vujan, manastir Srpske pravoslavne crkve, nalazi se na šumovitoj padini pod vrhom planine Vujan, na sredini puta između Gornjeg Milanovca i Čačka. Pripada eparhiji žičkoj. Hramovna slava je Sabor svetog Arhangela Gavrila.

© 2018 Sva prava zadrzana.